Cand studiezi stiinte politice, exista o disciplina care se numeste Ideologii Politice, in care inveti cum sa clasifici anumite idei, principii si programe politice pe un anumit curent politic: democratic, sau non-democratic (totalitar, dictatorial, autoritar).
Cum se face asta? Se porneste de la ideologi si ideologiile lor (cum aratau ele in teorie, in carti) si apoi se studiaza cum s-au manifestat acele idei in practica.
In afara de cel democratic, care conform politologilor este cel mai bun sistem politic existent pana acum, unde puterea se afla in mana cetatenilor – care o delega unor oameni prin vot – toate celelalte sisteme politice autoritare si totalitare au esuat lamentabil prin atrocitatile la care i-au supus pe oameni si prin lipsirea oamenilor de anumite libertati (de gandire, de expresie, de alegere etc). Vorbim aici in principal despre: comunism, facism, nazism, dar exista si declinari ale acestor regimuri politice. Iar ele tot evolueaza sub diverse forme odata cu timpul si cu noii propagatori ai lor.
Cum invatam in facultate sa clasificam partidele politici si politicienii dupa ideologii autoritare sau totalitare? Ii ascultam, le urmaream ideile pe care le probaga, vedeam ce ideologi sau practicieni admira sau urmeaza, apoi comparam teoriile celor care au propagat acele idei si ce rezultatele care au reiesit din practicarea lor in istoria umanitatii (de la primele organizari social-politice si mai ales cu focus anii de dupa 1900).
Exista o diferenta majora intre patriotism si nationalism, intre socialism si comunism, intre liberalism si anarhism sau libertarianism. De multe ori in societate se confunda cele asociate cate doua, din lipsa de documentare si intelegere in profunzime.
Dar lipsa informarii nu poate fi o scuza astazi.
Aceasta lucrare de licenta (pe care o poti accesa gratuit chiar acum) te poate ajuta sa intelegi formele de guvernamant, cum functioneaza statul si partidele politice. https://www.scribd.com/document/317526479/Sisteme-politice-comparate-195-pag-pdf
Si orice carte de Introducere in Stiinte Politice poate face acelasi lucru.
Daca te simtiti inflacarat de o parte sau cealalta a baricadei, dar nu ai citit niciodata despre aceste lucruri, ACUM ar fi timpul sa o faci, in primul rand pentru a-ti aduce tie claritate. Dar mai ales ca e o chestiune de baza care te va ajuta toata viata sa descifrezi functionarea statului, si rolurile si responsabilitatile: presedintelui, al premierului, al parlamentului si a altor institutii guvernamentale.
Iar cand un candidat va promite x, vei stii daca se afla in fisa postului si daca are avea putere cu adevarat sau daca minte.
Daca votezi, ar trebui sa ai o minima intelegere asupra a ce e bine si ce nu pentru tine si pentru societate. Si cum poti obtine asta? Numai prin educatie.
Daca nu ai citit niciodata Constitutia si despre cele de mai sus, acum e momentul sa o faci.