🙆♀️Pentru ca sunt intrebata foarte frecvent si imi dau seama ca este o #problema reala, mai ales pentru cei care cauta un loc de munca, iata cateva #recomandari pe care eu le-am aplicat in cautarea #jobului si pe care le-am recomandat si altora pentru optimizarea profilului de #Linkedin.
🍀Ele sunt utile atat pentru a iesi in evidenta in fata angajatorilor, cat si pentru a avea un profil complet si profesionist:
👉Asigura-te ca ai un headline relevant pentru experienta ta si pentru job-ul pe care il cauti (ex. Daca cauti pe marketing, atunci in headline-ul tau ar trebuie sa existe cuvantul „marketing”
👉Seteaza-ti profilul „open to work” si spune ce roluri cauti
👉Asigura-te ca ai profilul completat 100% – asta te va ridica in cautarile recrutorilor (Linkedin te anunta ce % din profil ai completat si unde trebuie sa mai adaugi informatii)
👉Conecteaza-te permanent cu oameni din domeniu si nu te opri niciodata (prima tinta trebuie sa fie sa te conectezi cu minim 1.500 de persoane)
👉Sectiunea de about din profil trebuie sa fie scurta, la obiect si bine structurata. Ea trebuie sa cuprinda: cine esti, ce stii sa faci/experienta ta, care sunt abilitatile tale cheie si ce plus valoare poti aduce tu la noul job/in companie. Concentreaza-te pe a-i arata celuilalt ce-i oferi mai degraba decat cine esti tu (iei focusul de pe tine si il duci spre el)
👉Sectiunea experienta – descrie experienta de la fiecare job, cu accent pe plus-valoarea pe care ai adus-o, pe rezultatele, reusitele si initiativele tale. Adauga si responsabilitatile exacte din proiecte
🔝De la un anumit nivel, mai ales daca concurezi pe posturi de management, sunt mai relevante obiectivele atinse, costuri eficientizate, reusite decat enumerarea responsabilitatilor
👉Solicita unor profesori de la facultate sau oamenilor cu care ai lucrat/ai fost voluntar sa iti scrie recomandari pe profil
👉Scrie o postare in care spui ce rol cauti si roaga-ti contactele sa distribuie anuntul tau si sa te recomande in reteaua lor de cunostinte, atat pe Linkedin cat si in afara lui.
🤩Roaga oameni de HR cunoscuti pe Linkedin sa posteze un anunt despre cautarile tale. Oana Urse (desi nu e om de HR, ajuta ca si cand ar fi), Andra Pintican, Camelia Erika Macsim si Florentina Moldoveanu sunt cei mai activi oameni de HR pe care ii cunosc pe Linkedin si care te pot ajuta cu consultanta, recomandari, revizuirea CV-ului si chiar cu o postare in care sa te recomande oamenilor din reteaua lor.
Cere ajutorul si apeleaza cu incredere. Si, mai ales, nu te demotiva! Mergi mai departe in fiecare zi, si sigur vei reusi!
#job#linkedin#linkedincommunication#linkedinprofiletips#jobsearch#recommendations
Citește aici mai multe articole despre branding personal, comunicare și promovare.