Ca tot suntem in mijlocul unei dezbateri despre daca sa facem sau nu #educatie sexuala, va sochez cu o recomandare de carte care m-a ajutat sa imi integrez mai mult feminitatea si sa inteleg cum povestile altora despre vagin, despre sexualitate si despre cum ar trebui sa se comporte femeia ne afecteaza.
Femeile au avut dintotdeauna o relatie problematica cu sexualitatea, cu sexul si cu feminitatea. Teama, vinovatie, pudoare, invatate social. Lucruri povestite, interdictii transmise din mama in fiica, standarde impuse de tati, frati, barbati de pe strada. Cum ai voie sa porti hainele, cat de mult si cum ai voie sa zambesti sau sa glumesti, la ce varsta ai voie sa iti incepi activitatea sexuala, pana la ce ora ai voie afara etc. Daca nu, orice se intampla, e vina ta.
Sexualitatea femeii, deciziile asupra propriului corp, deciziile vestimentare, alegerile relationale, daca face sau nu sex si cu cati sunt doar cateva dintre lucrurile pentru care, de cele mai multe ori barbatii i-au impus standarde, sau gandirea patriarhala si chiar misogina a propriilor consoarte.
Apoi a aparut feminismul si a inceput sa mai descreteasca mintile femeilor si sa le invete ca si ele au dreptul si ca asa se cuvine, sa simta si ele placere, sa fie tratate cu egalitate, sa aiba acces la aceleasi joburi cu barbatii, sa fie platite similar pt munca similara. Si incearca sa ne faca si pe noi sa credem asta, sa nu ne mai desconsideram.
Va recomand ,,Monologurile vaginului”, de Eve Ensler, cartea si piesa de teatru, dar hai sa nu mai fugim cu disperare de lucrurile de care e clar ca avem nevoie sa ne dezvoltam ca societate. Mai ales cand sunt atatea adolescente insarcinate, cand sunt copii care ajung la adolescenta si nu stiu cum apar copiii, cand ne ferim sa vorbim despre menstruatie, cand nu stim lucruri elementare despre corpul nostru.
Sunt atatea informatii de care avem nevoie in viata reala, de care ne lovim in fiecare zi, de ce sa inchidem cutia si sa nu stim ce-i cu ele? De ce sa evitam discutiile? De ce sa nu le zicem copiilor lucruri pe care noi am ajuns prea tarziu sa le stim?
Traim in societatea in care avem in jurul nostru o multime de femei care au trecut prin chinurile avortului. Asta vrem si pentru generatiile urmatoare?
De cand sa stii ce se intampla cu ceva e mai rau decat sa nu stii?
Cititi despre sex, sexualitate, feminitate, masculinintate orice. Nu-i nicio rusine.
Ps: Nu uitati sa va inscrieti in programul gratuit de #PersonalStorytelling, unde invatam sa scriem impreuna, timp de #14zile, atat despre lucruri pozitive, cat si despre lucruri dificile, care ne supara. Dar scriem cu sensibilitate, cu atentie si cu candoare. Fara frustrare, chiar daca ne macina.
Scrieti-mi in comentariu sau in privat daca vreti sa va participati.