Categories
Insighturi de comunicare

7 tipuri de conținut care produce engagement în social media

  1. Sondaje de opinie – Foarte populare într-un calendar de social media dinamic sunt sondajele de opinie în care ceri părerea audienței tale despre anumite topicuri de actualitate pentru brandul tău. Sunt acele pool-uri pe care atât Linkedin cât și Facebook le pun la dispoziția utilizatorilor pentru a crea conținut engaging, dar și pentru a stimula conversația directă dintre utilizatori și branduri.

Sondajele de opinie te ajută să afli într-un mod foarte direct și deloc costisitor părerea clienților tăi despre serviciile tale, despre o campanie lansată recent, despre un viitor produs pe care vrei să îl lansezi, sau despre cum poți să îți adapezi serviciile mai bine la nevoile lor.

2. Postări în care ceri părerea/pui o întrebare – Un alt timp de postare care te ajută să afli părerea clienților și să-i aduci mai aproape de tine sunt postările în care ceri părerea printr-o întrebare sau le ceri să contribuie. Da, știu, trăim în era vitezei și attention span-ul a scăzut mult, iar interacțiunea și mai mult, dar dacă ai răbdare și își creezi un public fidel și demonstrezi consecvență în a-ți arăta interesul față de opiniile audienței tale, în timp rezultatele vor apărea, și tot mai mulți vor începe să contribuie la postările tale, și implicit la succesul tău pe rețelele de socializare. Nu ai nevoie decât de consecvență și răbdare.

3. Postările cu oameni, cu echipa – Unele dintre cele mai atractive postări ale brandurilor în social media sunt postările cu oameni, cu membrii echipei, din mai multe motive.

  • Postările cu oameni arată că în spatele logo-ului, a produselor și serviciilor, a continutului din online, stau oameni normali, exact ca audiența ta. Oamenilor le place să se identifice cu alți oameni, cu poveștile și provocările lor, le place să știe cum se creează succesul și pașii intermediari lui, așa că dacă pe lângă poze adaugi și niste detalii personale, postările vor prinde și mai mare avânt.
  • Fiecare om din echipa ta are la rândul lui o rețea de oameni care îl urmăresc, îl citesc și îi dau likeuri. Mulți dintre ei pot fi chiar potențiali clienții, foști parteneri de business de-ai lor, din joburile anterioare sau chiar parteneri de business actuali, dar care nu îți urmăreau neapărat pagina ta. Nu demult am participat la un curs de social media în care trainerul ne spunea despre cum o mare companie din domeniul construcțiilor și-a crescut paginile de social media prin intermediul unei campanii online de employer branding, prin prezentarea angajaților.

Orice angajat care are încredere în brandul tău și nu se sfiește să-l promoveze, devine un ambasador de brand mai credibil decât orice acțiune de marketing sau comunicare pe care ai putea să o realizezi. Așadar, atunci când postezi, asigură-te că etichetezi oamenii pe care îi surprinzi în postare, iar comunitățile acestor oameni vor fi primele care vor aprecia și vor da mai departe conținutul pe are tu îl creezi.

4. Postările în care sărbătorești mici sau mari reușite – Tuturor ne plac veștile bune, mai ales în perioada asta în care suntem înconjurați de mesaje negative pe toate planurile. Iar oamenii se bucură cu atât mai mult când observă mici succese la companiile care activează în comunitatea în care ei trăiesc. Reușitele companiei din care faci parte sunt și reușitele angajaților tăi, care cu siguranță vor împărtăși la rândul lor vestea prietenilor din propria rețea.

Fie că vorbim despre înscrierea într-o organizație locală de business, într-o asociație internațională, despre câștigarea unor premii sau a unor noi proiecte, aniversări care sunt în trend cu zilele internaționale sau punerea în context socio-economic actual a veștilor bune de care compania se bucură, postările în care sărbătorești reușite au priză la public, pentru că toți vrem să aflăm lucruri bune care se întâmplă în jurul nostru. Nu te teme că sunt prea mici sau prea mari pentru social media. Testează, experimentează și învață din experiență.

5. Evenimente live/Ask Me Anything – Favorizate în sine de algoritmii social media, evenimentele live ajung la mai multe persoane decât un video urcat online la câteva ore după ce s-a întâmplat. Oamenilor le place să știe că sunt acolo, că au văzut primii, că iau parte la ce se întâmplă, că lucrurile se întâmplă cu ușile deschise. Chiar dacă vorbim despre o dezbatere sau un interviu live, evenimentele de acest gen au un mare succes.

Dar un și mai mare succes au evenimentele deschise, precum Ask Me Anything, und eoamenii pot pune întrebări în comentarii și pot primi răspunsul atunci, pe loc. Prin acest tip de eveniment engagementul poate crește considerabil, mai ales dacă publicul tău este format din oameni cu vârsta sub 35 de ani.

Așadar, dacă lucrezi într-un domeniu la început de drum, sau dacă faci parte dintr-o companie mare, sau dintr-un domeniu interesant/controversat, profită de existența live-ului și organizează o dată pe trimestru un eveniment în care să iei contact direct cu publicul tău, într-o sesiune AMA. Cu siguranță audiența ta va aprecia că ai pus la dispoziție un om care să contrubuie cu informații relevante la dezvoltarea segmentului în care activezi.

6. Postarile tip leapșa, în care provoci/challengeuiești – O să ziceți că a trecut de mult vremea Ice Bucket Chalenge și vremea postărilor tip leapșa, dar atunci când ai o comunitate de oameni care îți sunt aproape și au un subiect fierbinte de pus pe masă, nimic nu e depășit, iar moda se reinventează. Dacă creezi o campanie suficient de interesantă, cu un mesaj de interes public, vei fi surprins să vezi câți oameni doresc să se alăture cauzei tale.

Desigur, aici secretul este să fie cu adevărat ceva interesant pentru public, nu doar un mesaj de comunicare pe care vrei tu să-l împingi în față, pentru că asta se va observa foarte ușor. Iar dacă nu știi de unde să începi, găsește câțiva ambasadori fideli, oameni cărora le place brandul tău, parteneri de business care să te ajute să dai mesajul mai departe în primă instanță, iar apoi, bulgărele de zăpadă odată creat mai trebui doar să se rostogolească. Și să-l urmărești când observi că se blochează și să-i mai dai un hint din când în când.

7. Postările personale, cu insighturi, învățăminte – De multe ori brandurile aleg să comunice foarte impersonal, corporate și de multe ori rece, mesaje care au cu greu trecere la public. Deși mai neobișnuit, în ultimii ani oamenii se așteaptă de la companii să se implice mai personal în viața societății, să spună puncte de vedere și să vină cu poziții personale față de evenimente. CEO-ul este imaginea companiei și el trebuie să vină cu puncte de vedere personale, dar el nu poate personifica compania întru totul.

Postările personale, cu insighturi și învățăminte extrase din relațiile cu partenerii de business, cu clienții și reieșite din întâlnirile interne pot da viață comunicării corporate în social media și pot atrage simpatia și empatia oamenilor care îți urmăresc brandul. Fie că le pui ca învățăminte ale organizației sau că le promovezi din perspectiva oamenilor din intern – personalul ia locul impersonalului și în viața companiilor în social media, așa că nu te sfii să dai mai mult din conținutul privat atunci când e cazul.

Alte subiecte care atrag empatia, creează engagement și atrag audiența de partea ta sunt poăsările în care le arăti oamenilor viziunea companiei tale, îi faci să ia parte la realizarea misiunii pe care vrei să o îndeplinești, le povestești despre planurile tale de viitor și le împărtășești succese, dar și eșecuri din care ai învățat și cum ai face diferit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *