- Jumătate de soare galben, Chimamanda Ngozie Adichie – Prezintă trei personaje care trăiesc în Nigeria anilor ’60, prinse în tumultul războiului dintre Nigeria și Biafra. Este o carte bine scrisă, plină de suspans și acțiune, care redă cu foarte mare claritate zbuciumul prin care trec oamenii din țările afectate de războaie și turnura bruscă pe care viața normală o ia în momente critice, când supraviețuirea este unica prioritate de viață. Citind aceatsă carte vezi cum războaiele schimbă nu doar percepția asupra lumii, dar și scara de valori, principiile și nivelul de toleranță al unui om.
- Cimitirul cărților uitate, Jocul îngerului și Prizonierul cerului, de Carlos Ruiz Zafon – O trilogie misterioasă despre viața fascinantă a lui Daniel Sempere, fiul unui librar din Barcelona, a cărui curiozitate nestăpânită îl conduce în tot felul de situații riscante și complicate. De-a lungul celor trei părți, povestea evoluează, iar situațiile prezentate sunt la granița dintre imaginație și nebunie. O poveste cu și despre cărți, dar și despre scriitori și mister. Cartea te poartă pe străzile Bacelonei, într-o serie de aventuri uluitoare, presărate cu urmăriri, trădări, situații imposibile, iubire, viață de familie, maturizare. Este o carte pe care odată ce începi să o citești nu o mai poți lăsa din mână.
- Vânătorii de zmeie, Khaled Hosseini – E o carte a cărei poveste mi-a rămas mult întipărită în minte după ce am citit-o. Există și în varianta de benzi desenate, dacă aveți o preferințăp pentru astfel de cărți. Ca toate poveștile desprinse din Asia Centrală, „Vânătorii de Zmeie” se distinge de cărțile clasice prin abordarea unor subiecte reale de o realitate șocantă, care te izbesc și te trezesc la realitate. E o poveste captivantă despre prietenie și trădare, despre drumul de la copil spre maturizare și despre puterea de a face ceea ce trebuie. Această carte va răscoli amintiri și în tine, dar te va ajuta și să înțelegi, să accepți și să vindeci.
- Plânsul lui Nietzsche, Irvin D. Yalom – O carte care explorează substraturile minții umane și te ajută să privești mai în profunzime lucrurile care ți se întâmplă. Pe scurt, autorul își imaginează viața cunoscutului filosof Nietzsche, care ajunge, la recomandarea unei foste prietene, să fie pacientul unui diagnostician vienez celebru, sub pretextul că medicul își dorește să fie mentorat de către Nietzsche. Cartea împletește drama personală cu psihologia, psihanaliza și medicina. Pe lângă că e o carte interesantă, care te prinde repede, și înveți multe lucruri de psihologie din ea.
- 20 de poeme de iubire, Pablo Neruda – Rareori citesc sau recomand poezii, dar Pablo Neruda are un stil aparte de a scrie, mai ales dacă îl citești în spaniolă. Sunt poezii care te cheamă și care te fac să îmbie să pleci cu mintea în largul mării. Și această carte am citit-o cu ilustrații, care m-au ajutat să leg foarte bine conținutul cu imaginile îmbietoare.
- Cele 40 de legi ale iubirii, Elif Shafak – Una dintre cele mai mișto cărți despre căutare și regăsire de sine. Despre urmarea scopului și a profunzimii personale. Cartea cuprinde povestea de prietenie și tovărășie spirituală dintre Rumi, un viitor poet foarte cunoscut (îi puteți găsi poeziile pe internet) și Shams din Tabriz, un derviș sufit (așa am descoperit sufismul și dervișii rotitori, care sunt absolut spectaculoși). Este în același timp o carte despre devenire personală. Câteva dintre cele 40 de legi care pot fi considerate și spirituale, dar și psihologice în același timp:
Legea 1. Cum suntem noi, așa îl vedem pe celălalt. Plin de iubire și îndurare sau cu frică și vinovăție.
Legea 2. Calea către adevăr este o trudă a inimii. Primul sfetnic este bine să fie inima, nu cugetul.
Legea 3. Pe Dumnezeu să nu îl cauți în biserică, ci în inima ta.
Legea 4. Mintea și iubirea sunt făcute din materiale diferite. Mintea leagă, iubirea dezleagă. Mintea nu se sfărâmă, dar iubirea da. Însă comorile sunt ascunse între ruine.
Legea 5 Pe tărâmul iubirii, ce nu poate fi spus prin cuvinte poate fi priceput prin tăcere.
7. Bastarda Istanbulului, Elif Shafak – O excelentă scriitoare, și de actualitate, Elif Shafak împletește cu măiestriepovestea a două tinere (una trăind în occident și cealaltă trăind în orient, în Turcia) în căutarea propriei identități, și care se întâlnesc. Firul poveștii dezvăluie o sumedenie de obiceiuri turcești, atmosfera de pe străzile Turciei și conflictul în care se regăsesc femeile care nu-și găsesc locul și nu se pot încadra în tiparul recunoscut la un moment dat de societate.
8. Cărțile lui Eric Emmanuel Schmidt – Nu aș putea să recomand una dintre ele, pentru că am citit mai multe și sunt toate bune. Citesc aceste cărți când am nevoie să mă relaxez, să evadez sau când vreau să mă conectez profund la un subiect. De ce? Pentru că Emmanuel Schimdt creează mici povestioare care duc, printr-o subtilă ramificație la o lecție importantă de viață. Și văzând atât de multe perspective e imposibil să nu te contagiezi cu câteva dintre ideile de bine pe care el le răspândește cu atâta ușurime și naturalețe. Pe care le-am citit eu și mi-au plăcut: Concert în memoria unui înger, Femeia în fața oglinzii, Omul care vedea dincolo de chipuri, Cei doi domni din Bruxelles, Răzbunarea iertării, Cea mai frumoasă carte din lume, Noaptea de foc. Următoarea pe lista mea este Oscar și tanti Roz – de mult mi-am propus să o citesc și nu am reușit.
9. Oamenii fericiți citesc și beau cafea , Agnes Martin Lugand – Diane, o tânără proprietară a unei cafenele-librării din Paris pleacă în Irlanda pentru a depăși moartea soțului ei. Acolo cunoaște un irlandez care ii pune mereu bețe-n roate, pana când cei doi ajung să se îndrăgostească. Este o poveste despre finaluri și noi începuturi cu care ne întâlnim de-a lungul vieții și despre cum ne regăsim de fiecare dată drumul spre noi, înapoi spre pace.
10. Eleganța Ariciului, Muriel Barbery – Este o carte despre două personaje feminine, o portăreasă în vârstă de 54 de ani care duce o viață singură și o fetiță de 12 ani care locuiește în acea clădire. Cu un simț fin și o empatie debordantă, cartea descrie apropierea dintre cele două, la distanță de generații de vârstă, dar care între care se creează o legătură invizibilă și indestructibilă. Este o carte profundă și sensibilă, pe care o savurezi pur și simplu.
Alte cărți numai bune de citit la plajă sau pe șezlong în această vară?
Iar dacă nu mai știi ce cărți de dezvoltare personală să citești, îți recomand aici două liste de cărți de dezvoltare personală foarte bune: