Cumpăratul impulsiv, un obicei nociv pentru portofel, dar și pentru mediul înconjurător
Cumpăratul compulsiv, impulsiv, de plictiseală, sau pentru că sunt reduceri este unul dintre cele mai nocive obiceiuri pentru portofelul nostru, dar și pentru mediul înconjurător. Imaginați-vă numai câte haine aruncăm la fiecare curățenie în dulap și la începutul fiecărui anotimp și faceți-vă o idee de câtă poluare generează crearea acestor haine și deșeurile lor.
După câteva achiziții nefericite de haine la reducere sau cumpărate impulsiv, în mai 2019 mi-am dat seama că stilul ăsta de cumpărare nu numai că nu mă ajută, dar îmi oferă un fals confort emoțional și o stare de bine pe moment, care mă păcălesc să mă simt mai bine când sunt stresată și simt nevoia să îmi direcționez atenția în altă parte.
Așa că am decis să încetez să mai cumpăr impulsiv, și să mă concentrez pe cumpărături pe termen lung, mai sustenabile (mai ales de haine). Iar hainele pe care nu le mai folosesc am început să le donez la Centrul Ceh sau pe grupul de Facebook Free Cycle, ceea ce îmi dă o satisfacție mare, pentru că fac dintr-un lucru inutil mie un lucru util pentru celălalt. Astfel, timp de un an m-am abținut de la cumpărături, iar singurul obiect vestimentar pe care l-am cumpărat a fost pentru că îmi era necesar la o petrecere tematică de Crăciun.
Cum m-am simțit după un an fără shopping de haine?
La început îmi era destul de dificil să nu cumpăr, mai ales că îmi plăcea mult să mă plimb prin magazine, să-mi „clătesc ochii” și mă relaxa această activitate, doar c[ ajungeam de multe ori nu doar să mă uit, ci să și cumpăr ceva, cât de mic.
După un an de abstinență, mai puține haine în șifonier și mai puține deșeuri pentru mediu, m-am simțit mai puternică și mai în control vizavi de deciziile pe care le iau, dar și vizavi de emoțiile mele. Nu mai cumpăram la supărare sau influențată de marketingul agresiv din magazine, care te împinge că cumperi lucruri de care îți dai seama mai târziu că de fapt nu ai nevoie. Cântăream mult mai bine nevoia mea pentru acel lucru și, de cele mai multe ori, am ajuns să nu mai cumpăr. Mi-am dat seama ulterior că a fost o decizie extraordinară, că de multe ori, emoțiile de moment sunt înșelătoare.
Cred că după mulți ani de cumpărat impulsiv, compulsiv sau la reduceri, acest lucru ajunge să-ți afecteze cumva filtrele mentale de decizie, care spun dacă un obiect este sau nu cu adevărat valoros pentru tine, sau cum zice Marie Kondo „dacă îți aduce bucurie.”
Cu ce înlocuiești cumpăratul impulsiv ca să te simți mai bine?
De fiecare dată când vrei să faci un pas mare, e important să îți aduci mereu aminte DE CE îl faci și să îi dai o misiune mai mare. Contează povestea pe care ți-o spui ție atunci când vrei să treci de la un obicei nociv la niște obiceiuri mai sănătoase. Iar această misiune pe care o alegi te face să te simți mai bine atunci când te abții sau atunci când îți trece prin minte să renunți.
Așa că după ce am decis să renunț la cumpăratul impulsiv sau la reduceri, am decis în același timp să cumpăr de la producători locali, și astfel am dat o misiune mai mare obiectivului meu de cumpărat sustenabil. Astfel ajuți micii producători locali de haine, dar te și răsplătești pe tine cu produse mai de calitate și rezistente o perioadă mai lungă de timp.
Și ce e și mai fain este că producători locali au haine în serii limitate, mai scumpe, e drept, dar de mai bună calitate. Asta înseamnă mai puține achiziții de haine pe an, haine mai rezistente pe termen lung, materiale mai bune pentru pielea ta și mai puține deșeuri de haine pentru mediul înconjurător.
Reversul medaliei în această călătorie de cumpărare echilibrată, a fost pentru mine faptul că după un an în care nu am mai cumpărat nimic, totul mi se părea mai scump decât în mod normal și că nu merită banii, dar e un blocaj care se depășește ușor, ușor, în timp.
Cred că e important să ne dăm seama ce vrem de la viață, în fiecare aspect al vieții noastre, și să începem încet, încet să facem curățenie și să alegem lucruri cu mai mult sens pentru noi și să creăm din fiecare aspect al vieții noastre momente semnificative. Fie că vorbim despre relații umane, fie că vorbim despre alegeri personale.
O să revin și cu o listă de producători români de haine și încălțăminte de calitate, pe care le puteți achiziționa inclusiv online.