Categories
Personal Storytelling

Despre micile societati in care traim si pe care le construim

Societatea nu este doar locul ala in care sunt mai multi oameni la un loc, legati de o zona geografica sau care traiesc in aceeasi localitare sau in aceeasi tara.

Societatea si locul in care trebuie sa avem o conduita sociala corecta poate fi, dupa caz, mai mica sau mai mare.

Daca ar fi sa ne luam dupa WiKi, dar si dupa ceea ce am invatat la scoala sau de-a lungul timpului, o societare este si:
– clubul de lectura in care esti inscris
– grupul de Facebook din care faci parte
– Linkedin
– locul de munca si echipa ta
– oamenii cu care te intalnesti des in anumite locatii, cum ar fi Biserica
– relatiile de prietenie si familiale pe care le legi
– scoala
– un grup de voluntari
– o intalnire cu 2-3 oameni cu care te cunosti, dar nu imparti casa in mod permanent

“O societate (umană) reprezintă un grup de persoane între care se manifestă relații permanente (interese comune, valori și scopuri) sau o grupare socială ce ocupă un anumit areal geografic și care se supune unei anumite autorități politice și ai cărei membri au în comun anumite aspirații culturale.”

Asta inseamna ca cu toti acesti oameni e nevoie sa respecti un anumit set de reguli, sa ai o conduita dominata de codul bunelor maniere si sa respecti spatiul personal, niste grade de intimitate si niste limite.

Asta inseamna ca folosim farfurii si tacamuri separate, nu bem din aceleasi pahare, nu ne consideram dupa o discutie prieteni le viata, nu intram la baie peste celalalt, ii respectam spatiul de recreere si odihna, timpul liber, nu ne permitem sa ii spunem orice ne trece prin cap, avem niste limite.

Apropierea relationala nu inseamna automat o permisiune la incalcarea intimitatii si limitelor personale. Nici #acasa si nici la #job.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *