Ce se intampla la chestia asta cu #imaginea este ca oricat de mult vom incerca sa parem altcineva sau sa ascundem lucrurile sub pres, ele tot asa ies la iveala.
Asa ca cel mai bun lucru pe care il putem face pentru noi este sa invatam: singuri, sa invatam de la ceilalti, sa acceptam feedback-uri negative sau constructive, dar mai ales sa invatam prin observatie.
#Invatarea prin observatie este metoda mea preferata de invatare pentru ca am avut mult timp nevoie de ea mutandu-ma des, de la o comunitate mai mica la una mai mare, si tot mai mare, si asa mai departe. Dar si pentru ca este atat de subtila incat nu trebuie sa stie nimeni ca tu nu stii sa faci ceva. Si pentru ca te ajuta sa inveti sa te comporti.
Si functioneaza atat pentru lucruri complicate, la job, cat si pentru lucruri elementare, cum ar fi injuratul, mancatul cu gura deschisa, folosirea tacamurilor la masa, folosirea toaletei si a produselor de igiena, respectul fata de celalalt, conduita in societate, chestii de job, dar si chestii care tin de cei 7 ani de acasa.
De ce e asa importanta metoda asta? Pentru ca de multe ori celor din jurul nostru le e jena sa ne atraga atentia, mai ales cand am trecut de o anumita varsta, asupra unor lucruri pe care se presupune ca le invatam in primii ani de viata.
Si uneori nu conteaza cat de de treaba esti, cat de bun, sufletist sau dragut esti cu ceilalti daca ii pui in situatii jenante, de prost gust sau neplacute pe care se simt prost sa iti atraga atentia ca le faci.
Iar asta ii indeparteaza pe oameni. In general nivelul de educatie (si aici nu ma refer doar la studii si citit carti), ci si la educatia privind igiena personala, cultura generala, gusturile, comportamentul in societate si toate celelalte tipuri de educatie separa sau apropie oamenii.
Pentru ca educatia nu inseamna doar sa stii sa dai “buna ziua” si sa spui “multumesc”. E mult mai mult decat atat.
#education#job#life#continuouslearning