Înainte să citesc prima carte în domeniu, credeam că psihologia pozitivă este despre a avea mereu o atitudine pozitivă în fața situațiilor, indiferent ce simți sau ce se întâmplă.
Asta până când am citit cartea „100 de căi spre fericire”, de Timothy Sharp, și am înțeles că fericirea sau diminuarea depresiei este de fapt despre deciziile noastre de zi cu zi și despre lucrurile pe care le facem în mod conștient pentru a ne genera trăiri și emoții pozitive, care să ne confere o stare de bine.
Am trecut până acum prin două episoade depresiv-anxioase, tratate medicamentos și psihologic; printr-un episod de burnout, și m-am chinuit pentru mult timp să găsesc instrumentele care să mă ajute să separ lucrurile care îmi conferă o stare de bine de cele care îmi fac rău.
În cazul meu, să fiu împreună cu familia, să îmi acord timp mie, să mă hidratez, să urmăresc un serial de comedie, să citesc o carte bună sau să ascult muzică sunt lucruri care mă fac să mă simt mai bine.
Lucruri care mă fac să mă simt mai rău sunt: să mă gândesc că sunt depresivă (atunci când sunt), să mănânc nesănătos, să nu am grijă de mine, să neglijez vizitele la medic sau controalele regulate, să nu dorm bine sau să nu mă hidratez. Sunt lucruri simple pe care dacă le cunosc despre mine mă ajută atunci când simt că mă pierd.
Astea sunt câteva dintre lucrurile care mă ajută, și poate te ajută și pe tine să te simți mai bine, chiar dacă nu le-ai identificat clar până acum.
- Să petrec timp de calitate cu familia
- Un serial de comedie
- Să citesc
- Să ascult muzică
- Dansul
- Mintea conștientă/prezența
- Să mă odihnesc/să stau în ăpat
- Să îmi identific nevoile
- Să mă simt iubită/îngrijită
- Să mănânc sănătos
- Să beau apă
- Să mă pun pe primul loc, indiferent ce zic ceilalți
- Să fac ce simt
- O baie lungă/un duș fierbinte
- Să încerc lucruri noi/să văd ce funcționează pentru mine
- O mini-vacanță
- Să ies în parc
- Să mănânc ceva gustos
- Să văd ceva nou
- Să merg la teatru sau la balet
- Să îmi acord timp
- Să fiu înțelegătoare cu mine
- Să am răbdare cu mine
- Să beau un cocktail sau un ceai latte
- Să aprind un bețigaș parfumat
Dacă ai nevoie de mai multe mecanisme și instrumente practice de psihologie pozitivă, citește cartea „100 de căi spre fericire”.
O altă carte bună este „Câteva motive să iubești viața”, de Matt Haig, care pe mine m-a ajutat să îmi dau seama ce mă ajută să merg mai departe atunci când sunt deprimată și să îmi dau seama că „golul pe care l-aș lăsa în urma mea dacă nu aș mai exista este mai mare decât durerea de a fi în viață”.
Merită să vă faceți și voi o listă cu ce vă ajută să mergeți mai departe și să reveniți la ea din când în când atunci când dați de greu.